varoyfakis

Ο Γιάννης Βαρουφάκης,στη μαρίνα Καλαμαριάς

 Οδυσσέας Αθανασιάδης

 
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ήρθε και στην Καλαμαριά για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις γύρω από το σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης. Το παραλιακό της μέτωπο και την Μαρίνα της.
Την Μαρίνα της, που διατρέχει κίνδυνο να γεμίσει με πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχείο, συνεδριακούς και εμπορικούς χώρους και να αποτελέσει οριστικά παρελθόν πλέον για τους κατοίκους της Καλαμαριάς και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, που όταν είναι ανοιχτή – εδώ και μήνες, λόγω πανδημίας, κακώς παραμένει κλειστή, αναγκάζοντας τους κατοίκους να συνωστίζονται σε ότι έχει απομείνει από δημόσιους χώρους – καθημερινά την επισκέπτονται. Με τα παιδιά τους φίλους τους, τα κατοικίδιά τους, την μοναξιά τους.
Και για να καταλάβει επίσης, γιατί άλλαξε η πλειοψηφική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, και δεν διεκδικεί πλέον την απόδοση της Μαρίνας στην πόλη και φαίνεται να είναι έτοιμο να αποδεχτεί μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κατασκευών στον χώρο της Μαρίνας και επιχωματώσεις, που θα αλλάξουν την εικόνα και στην ουσία θα διώξουν τον κόσμο από τον τόπο του.
Και η συζήτηση γίνεται, μάλλον μονόλογος είναι προς το παρόν, με ένα ΤΑΙΠΕΔ που απαξιώνει την ιστορία των ανθρώπων που έκαναν την πόλη αυτό που είναι σήμερα, αδιαφορεί για τις ανάγκες των κατοίκων και «συνομιλεί» με τους εκπροσώπους της πόλης μας με την αλαζονεία του «δυνατού». Οπωσδήποτε και γιατί του επετράπη, εν μέρει και από την άλλη πλευρά των συνομιλητών, να φέρεται με αυτόν τον τρόπο.
Από τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, που αν αποδεχτούν, έστω με αντάλλαγμα γυαλιστερές χάντρες, σε σχέση με όσα θα χαθούν, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα.
1. Αν στην Μαρίνα χτιστεί ο οικισμός για λίγους και «εκλεκτούς», πως θα αποτρέψουν την ολοκλήρωση της οικοδομής, που σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις του κόσμου, δίπλα από το Νοσοκομείο Παναγία.
2. Με πιά επιχειρήματα θα αντιταχθούν στην οικοδόμηση και άλλων οικοπέδων κάτω από την Πλαστήρα. Προς την πλευρά της θάλασσας? Όπως το οικόπεδο της καμένης «ΜΑΡΙΔΑΣ», και άλλων οικοπέδων σε όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης.
3. Και πώς θα υποστηρίξουν την δημιουργία του ενιαίου παραλιακού μετώπου, όταν για την δημιουργία του, είναι απαραίτητη και η κατεδάφιση παράνομων κατασκευών στην παραλία?
4. Και όταν «ωριμάσουν» οι συνθήκες και κάποιοι θεωρήσουν ότι και στο ΚΟΔΡΑ είναι καλό να βάλει πόδι η «αξιοποίηση»? Γιατί να μην αξιοποιήσουν οι επίδοξοι επενδυτές και το προηγούμενο της Μαρίνας?
5. Και πώς θα υποστηρίξουν, όσοι έχουν την πρόθεση, την επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ, όταν λίγα μέτρα πιο πριν ψήφισαν για την δημιουργία οικισμού και την επιχωμάτωση μέρους της θάλασσας?
6. Κι εμείς ο κόσμος? Που πολλοί, αυτοί που μεγάλωσαν στην θάλασσα και στην παραλία, και σε κάθε ανάρτηση με παλιές φωτογραφίες, εκφράζουν αυθόρμητα την νοσταλγία τους για όσα πέρασαν, άλλαξαν, χάθηκαν. Τι κάνουμε για να υποστηρίξουμε τον δημόσιο χώρο ως κοινωνικό αγαθό και όχι σαν ευκαιρία real estate?
Εμείς όλοι, που θέλουμε να βελτιωθεί ο χώρος, να βγει από την σημερινή εγκατάλειψη, που αλλιώς δεν εξηγείται, μια εγκατάλειψη με σκοπιμότητες, που τώρα φαίνονται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Τον κόσμο αυτό, που με πρωτοστάτες τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κρήνης και την Κίνηση ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς, έβαλαν το θέμα στον δημόσιο διάλογο της πόλης.
Για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, να βάλουν ερωτήματα και να περιμένουν απαντήσεις.
Για παράδειγμα στο ερώτημα:
Γιατί άλλαξε η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς και δεν διεκδικεί πλέον την απόδοση του χώρου στον Δήμο?
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι θεωρούμε ότι προστατεύει τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της. Καμιά δίκαιη προσπάθεια δεν πήγε χαμένη.
Το αργότερο, αν περάσουν τα σχέδια «αξιοποίησης», όταν θα χτιστεί το «χωριό», θα καταλάβει η πόλη τι είχε και τι έχασε.
Και επειδή, δυστυχώς, γοργά περνούν τα χρόνια, όταν τελειώσει η χρησικτησία ή σε περίπτωση χρεωκοπίας του επενδυτή, γιατί πολλές Μαρίνες προγραμματίζονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, θα φανούν και άλλες πλευρές της «αξιοποίησης» που γοητεύεται από το τσιμέντο, αρκεί να βγάζει βραχυπρόθεσμα κέδρος, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικολογικές καταστροφές που μπορεί να επιφέρει.
Ο κόσμος της πόλης μας πρέπει να προστατέψει τον τόπο του από την επέλαση του τσιμέντου που την είπαν «πρόοδο»!
Σας περιμένουμε στις επόμενες δράσεις μας. Να μιλήσουμε. Να πούμε τα επιχειρήματά μας, να ακούσουμε την κριτική σας, να βρούμε κοινούς τόπους.
Και να συνομιλήσουμε και με άλλους πολιτικούς, που περιμένουμε να ακολουθήσουν μετά την επίσκεψη/ενημέρωση του κυρίου Βαρουφάκη.
Από όλους τους πολιτικούς χώρους! Και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης!
 

Facebook Page