Οι κάτοικοι προέρχονται από την Αρετσού ή Ρύσιο Μικράς Ασίας, παράλια θέση της Βιθυνίας, σημερινή Darica, 40 χλμ περίπου από την Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη εγκατάσταση προσφύγων στον συνοικισμό της Αρετσούς έγινε μεταξύ 1924-1925 και ονομαζόταν αλλιώς και ως «Νέο Ρύσιο Αλιέων». Οι αγρότες πρόσφυγες από το Ρύσιο, δημιούργησαν το Νέο Ρύσιο, σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θέρμης.
Στην ίδρυση του συνοικισμού πρωτοστάτησε μια επιτροπή των Ρυσίων. Συνολικά στην Αρετσού εγκαταστάθηκαν 224 οικογένειες, όπως φαίνεται από τον αριθμό των οικοπέδων στην αποτύπωση της περιοχής από την Πρόνοια.
Ο οικισμός ήταν ημιαγροτικού χαρακτήρα με περίπου 800 κατοίκους και το στοιχείο που προσέφερε πόρους ζωής στους κατοίκους της περιοχής ήταν κυρίως η θάλασσα είτε με την αλιεία.
Στην αρχή της οικοδόμησής του, ο συνοικισμός είχε περιορισμένη έκταση και περιελάμβανε, σε μια λασπώδη και αδιάβατη το χειμώνα περιοχή, μιας και το έδαφος της είναι αργιλώδες, λίγες ομοιόμορφες ισόγειες κατοικίες, που είχαν έκταση μαζί με τον κήπο τους, 300 τ.μ. Οι κάτοικοι υπέφεραν, βουτηγμένοι στη λάσπη και ανυπεράσπιστοι στις καιρικές συνθήκες. Συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε, αν και η απόσταση ήταν μόλις είκοσι λεπτά περπάτημα.
Με την πάροδο του χρόνου οργανώθηκε, από Καλαμαριώτες αυτοκινητιστές, υποτυπώδης συγκοινωνιακή σύνδεση με τρία τέσσερα ασθενοφόρα, από το ανατολικό άκρο της Θεσσαλονίκης (το Ντεπώ) ως την Καλαμαριά και αργότερα ως την Αρετσού.
Η Αρετσού δεν άργησε να αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη μεταξύ των προσφυγικών συνοικισμών της Θεσσαλονίκης και να θεωρηθεί επιτυχημένη εγκατάσταση. Οι δρόμοι της Αρετσούς, τουλάχιστον από το 1932, έφεραν ονόματα προσώπων που είχαν σχέση με την ίδρυση του συνοικισμού και την περίθαλψη των κατοίκων του, ή άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων.
Όπως οι περισσότερες συνοικίες, είχε δική της εκκλησία, αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών, Άγιο Νικόλαο, ομώνυμη με εκείνη στο Ρύσιο Μικράς Ασίας. Οι Ρύσιοι, άλλωστε, ήταν ανέκαθεν φιλόθρησκοι και αυστηροί τηρητές των θρησκευτικών, οικογενειακών και κοινωνικών παραδόσεων. Η ενορία του Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1926 και αγωνιζόταν να ικανοποιήσει τις ανάγκες της με τα πενιχρά έσοδά της.

* Οι πληροφορίες προέρχονται από: α) Το Ρύσιον των αλιέων Αρετσού Καλαμαριάς περιοχή των επαύλεων. (1994). ΑΠΘ - Πολ. Σχ.- Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Δήμος Καλαμαριάς. Θεσσαλονίκη. β) Οικονομίδης Γ. (2009). ΡΥΣΙΟ-ΑΡΕΤΣΟΥ-DARICA. Γεωγραφική και ιστορική μελέτη της βιθυνιακής πόλης.UNIVERSITY STUDIO PRESS. Θεσσαλονίκη.

 

 

Facebook Page

Από την ιστορία της περιοχής